Dzikie rośliny jadane 26.05.2013 – Jakub Jaroński

Dzikie rośliny jadane 26.05.2013 – Jakub Jaroński

Czy można jeść dziko rosnące rośliny i wykorzystywać w codziennym żywieniu?

Oczywiście!

Nauczymy was, jak wykorzystać dobrodziejstwa natury!

W trakcie pierwszej, teoretycznej części warsztatów poruszymy następujące kwestie:

„Wykorzystanie elementów dzikiej kuchni i apteki we współczesnych modelach żywienia człowieka w kontekście składników odżywczych nowoczesnego przemysłowego pożywienia człowieka”

– współczesne strategie żywieniowe w kuchni pierwotnej i tradycyjnej oraz przemysłowej
– współczesne strategie lecznicze, różnice pomiędzy tradycyjną a współczesną medycyną
– różnice pomiędzy dziką żywnością, a rolniczo-hodowlaną i przemysłową w kontekście zawartości składników odżywczych
– podstawowe, pospolite na terenach polskich dzikie rośliny jadalne i lecznicze oraz bezkręgowce
– zakres i możliwości „suplementacji” dziką żywnością w ramach kondycji zdrowotnej człowieka

Zaproponujemy także możliwe zmiany w odżywianiu i sposobie leczenia z wykorzystaniem dzikich roślin.

W trakcie drugiej, praktycznej części warsztatów na terenie Łomianek (łąki za wałem przy Wiśle) zajmiemy się rozpoznaniem oraz zbieraniem podstawowych, lokalnych ziół, roślin jadalnych, przyprawowych oraz innych pokarmów, jakie znaleźć można na łonie natury i wykorzystać w ziołolecznictwie i codziennym odżywianiu.

Prowadzący: Jah Maya Jakub Jaroński

Jego obszar zainteresowań to szeroko pojęte zielarstwo, zdrowe odżywianie, pierwotna kuchnia survivalowa, antropologia, permakultura, pszczelarstwo i ekologia oraz chodzenie i bieganie boso. Sam stosuje od 5 lat własnoręcznie sporządzone naturalne leki, kosmetyki, a także środki czystości. Studiował archeologię i antropologię. Promuje włączenie elementów dzikiej kuchni i apteki na powrót do codziennego menu i stylu życia w harmonii z naturą. Od kilku lat produkuje z Ojcem niepasteryzowany cydr z rodzinnego sadu ze starych odmian jabłek.

Współorganizował w Warszawie wraz z fundacją Dobra Wioska koncerty i dwudniowy piknik ekologiczny i konferencję pod hasłem: „Eko-session: Ekonomia ekologiczna w każdym domu”, a także piknik ekologiczny zdrowego jadła i rękodzieła wraz Wielką Konfraternią Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła.

Zwykle odżywia się według wytycznych pierwotnej prostej kuchni w nurcie paleolitycznym w połączeniu z surową dietą witariańską i instynktowną tzw. raw-paleo.

KIEDY:
26.05.2013 r.
10:00 – 16:00

GDZIE:
Mieszadło,
Warszawa, ul. Hoża 51

CENA:
50 zł

ZAPISY:
rezerwacja@mieszadlo.waw.pl