Kuchnia na fali – kuchnia wg pięciu przemian – rejs z Agatą Żyźniewską

Kuchnia na fali – kuchnia wg pięciu przemian – rejs z Agatą Żyźniewską

W zdrowej roślinnej kuchni najważniejsze są – prostota, sezonowość i pełnowartościowość. Zapraszam w kulinarny rejs po świecie smaków, gdzie te słowa – klucze będą naszymi drogowskazami. Będziemy przyrządzać roślinne posiłki pod znakiem lata – świeże, kolorowe, ze szczególnym uwzględnieniem warzyw i owoców sezonowych. Każdej potrawy będzie można się nauczyć, a także posłuchać prezentacji o zdrowym żywieniu roślinnym i Pięciu Przemianach w kuchni.

Zajęcia podzielone będą na część teoretyczną i praktyczną. Podczas części teoretycznej w formie prezentacji uczestnicy zostaną wprowadzeni w podstawy naturalnej medycyny, Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, systemu Pięciu Przemian, samodzielnej diagnozy i zrównoważonego żywienia roślinnego. Podczas części praktycznej wykorzystamy wiedzę o Pięciu Przemianach i właściwościach zdrowotnych produktów.

Uczestnicy będą mieli okazję zapoznać się z:
– technikami przyrządzania warzyw i owoców, żeby miały najwyższą wartość odżywczą,
– sposobami przyrządzania kasz, ryżu pełnoziarnistego, pełnych ziaren zbóż,
– metodami pozyskiwania mąk bezglutenowych z własnego przemiału,
– recepturami na samodzielne przyrządzane roślinne zamienniki produktów nabiałowych, takich jak śmietana, mleko, majonez, jogurt, sosy śmietanowe, twaróg, ser
– przepisami na wszystkie potrawy, które będą przyrządzane podczas rejsu.

Warsztat przeznaczony jest zarówno dla osób od dawna interesujących się się tematyką zdrowego żywienia, jak i zupełnie początkujących. Chęci są ważniejsze niż umiejętności.

O PROWADZĄCEJ:
459928_608842245812016_536066241_o (1) Nazywam się Agata i prowadzę Fundację Qlinatura, zajmującą się promowaniem zdrowego odżywiania. W ramach Fundacji działa i tworzy Latająca Kuchnia Baby Jagaty. W swojej praktyce często spotykam ludzi, którzy po spróbowaniu roślinnych potraw nie mogą ochłonąć ze zdziwienia, że to może być takie pyszne i zarazem proste.

Dziś trudno w to uwierzyć, ale jeszcze dziesięć lat temu również należałam do grupy osób, które nie poświęcają jedzeniu większej uwagi. Nie zajmował mnie skład posiłków, ich jakość ani świeżość. Ważne było, żeby nie odczuwać głodu i żeby smakowało. Miałam też długi etap wegetarianizmu, który wówczas rozumiałam jako etyczną postawę wobec cierpienia zwierząt. Nie miało to wiele wspólnego ze zbilansowaną dietą.

Refleksja przyszła wraz z poważnymi problemami zdrowotnymi, które zostały uznane przez lekarzy za nieodwracalne. Zbuntowałam się na wiadomość o nieuleczalnej chorobie w tak młodym wieku. Zaczęłam uczyć się nowego podejścia do siebie. Rozpoczął się powolny proces, który trwa do dziś – nieustannych poszukiwań odpowiedzi na pytanie „jak mogę o siebie zadbać?”

Gotowanie, przyrządzanie posiłków, komponowanie ich, parzenie ziół i mnóstwo innych praktyk z zakresu medycyny naturalnej pokazały mi, że moja choroba jest uleczalna. Odżywianie okazało się jedną z najważniejszych metod przywracania równowagi ciału i psychice. Gromadziłam wiedzę, chodziłam na warsztaty i kursy, chłonęłam książki, a przede wszystkim gotowałam. Gotowałam dla siebie i dla najbliższych przyjaciół wciąż testując nowe kompozycje, nowe techniki i sposoby przyprawiania. Energii przybywało, wracało też zdrowie. Odkrywałam, że sprawia mi to ogromną radość, cieszy mnie i daje mi możliwość tworzenia więzi między zbierającymi się przy stole ludźmi. Ich entuzjastyczne reakcje na nowe smaki, życzliwe słowa i uśmiechnięte twarze wciąż dodają mi energii i odwagi do dalszych działań kulinarnych.

470884_500156536680588_404013730_o

PROGRAM WARSZTATU:

30.06 niedziela
Prezentacja: Czy Twój organizm potrzebuje zmian w Twojej kuchni? Podstawy diagnozowania w medycynie naturalnej. Pożywienie jako lekarstwo. Główne zasady zrównoważonego odżywiania.

01.07 poniedziałek
Prezentacja: Mądrość natury i tajemnice jej cykli – pożywienie sezonowe a lecznicze zastosowanie produktów egzotycznych.

2.07 wtorek
Prezentacja: Skarb na końcu tęczy – kolory roślin i ich zdrowotne właściwości. Dlaczego czerwone leczą raka, zielone wspierają układ krwionośny, żółte oczyszczają wątrobę, białe leczą płuca, a niebieskie i fioletowe tonizują?

3.07 środa
Prezentacja: Pięć Przemian w kuchni: jak gotować według Pięciu Przemian? Co mają ze sobą wspólnego pory roku, pierwiastki, barwy, smaki i organy ludzkiego ciała? Jak mogę zastosować cykle przyrody w kuchni?

4.07 czwartek
Prezentacja: Oczyszczanie a budowanie. Rola białek, węglowodanów i minerałów w kuchni. Kwasy tłuszczowe, ich obecność w pożywieniu. Mleko, mięso, cukier, jaja – ich mocne i słabe strony.

5.07 piątek
Prezentacja: Podróż po kuchni z papierkiem lakmusowym – równowaga kwasowo-zasadowa w odżywianiu. Raw food – co to jest i jak to działa?

*kolejność prezentacji może ulec zmianie.

 

INFORMACJE:

Kiedy:
29.06 – 06.07.2013
– start 29.06 o godzinie 14
– koniec 06.07 w tym samym miejscu o godzinie 10

Gdzie:
port w Sztynorcie koło Węgorzewa

Orientacyjna trasa rejsu – zależna od pogody

Pokaż Trasa Rejsu Północne Mazury na większej mapie

Dzień 1 sobota start o godzinie 14. Port Sztynort, wypływamy po obiedzie
Dzień 2 niedziela jezioro Łabap, Dobskie, postój Róg Fuledzki
Dzień 3 poniedziałek jezioro Dobskie, Kisajno, Łabędzi Szlak, port w Giżycku
Dzień 4 wtorek jezioro Kisajno, Dargin, postój Róg Pierkunowski
Dzień 5 środa jezioro Dargin, Kirsajny, Mamry, Święcajty, port Ogonki
Dzień 6 czwartek jezioro Święcajty, Mamry, postój Przystań
Dzień 7 piątek jezioro Mamry, Kirsajty, Dargin, port macierzysty Sztynort
Dzień 8 sobota śniadanie Sztynort, ok. godz. 12 zdajemy jacht

Dzień 2-7: wypływamy po warsztacie śniadaniowym, postój na obiad i warsztat, spływamy na kolację

Cena:
1340 zł
– cena zawiera – wynajem jachtu, opiekę skippera, podstawowe praktyczne przeszkolenie żeglarskie, warsztaty kulinarne z zaopatrzeniem, wyżywienie, opłatę za porty, paliwo, sprzątanie końcowe po rejsie
– cena nie zawiera – kosztów dojazdu, ewentualnych opłat za prysznice w marinach, kosztów pościeli – prosimy zabrać ze sobą lub śpiwór, parking na miejscu 15pln/doba

Zapisy:
Witold Zbijewski
e-mail: info@idyllasailing.pl
tel. 889522744

 

zd