Ptasie Miasto 5-21.04.2013 – Kawiarnia Fawory

Ptasie Miasto 5-21.04.2013 – Kawiarnia Fawory

„Ptasie miasto” to festiwal muzyki alternatywnej, sztuk audiowizualnych, wykładów i zabaw. Tematem przewodnim festiwalu jest poparcie dla współistnienia natury i cywilizacji w środowisku aglomeracji miejskiej.

Symbolem festiwalu są ptaki, ponieważ potrafią egzystować w aglomeracjach miejskich jeśli jednocześnie mają dostęp do natury. Stąd nazwa festiwalu – “Ptasie miasto”.

Mieszadło i Sie-Je w mieście zapraszają 13.04 i 14.04 na pokaz jak tynkować gliną i warsztat uprawiać żywność w mieście.

2013.04.13
15.00 – 16.30 Tynki Gliniane

Celem warsztatów jest przekazanie podstawowej wiedzy i nauczenie umiejętności dotyczących tynków glinianych.

Pół godziny teorii czyli właściwości tynków glinianych, ich zalety i wady oraz gdzie należy, gdzie można, a gdzie nie powinno się ich stosować.

Godzina praktyki – możliwość samodzielnego nałożenia wcześniej przygotowanej zaprawy glinianej na próbnik z możliwością zabrania go do domu.

koszt: 20zł

Warsztat poprowadzi Ryszard Biliński (Spółdzielnia Socjalna Cohabitat Build) – tynkarz z powołania i doświadczenia

17.00 – 17.45 Pokaz filmu „Cohabitat the movie”

trailer: http://www.youtube.com/watch?v=WCmDmcJb3e4

Parę słów o filmie.

Paweł Sroczyński, założyciel „Cohabitatu”, w skrócie ideę określa słowami: Cohabitat to ruch społeczny, sieć ludzi, organizacji, przedsiębiorstw i instytucji. Wykorzystując zjawisko synergii, pracuje na rzecz nowego paradygmatu dotyczącego relacji cywilizacji człowieka z ekosystemami planety. Postrzegając je jako jedną, spójną całość, grupa podejmuje wspólne przedsięwzięcia, przekładając ideę na realne, łatwo dostępne, otwarte rozwiązania, produkty i działania poprawiające zdrowie lokalnych społeczności oraz ekosystemów. Tło filmu tworzy relacja z budowy domu strawbale. Przedstawiony jest system nanoHabitat – konstrukcja specjalnie stworzona na potrzeby użycia do budowy kostek słomy. Wyjątkowo dobre właściwości techniczne, połączone z lokalną dostępnością oraz niskim stopniem przetworzenia to cechy, które lokują tę technologie w czołówce rozwiązań budowlanych nadchodzących lat.

Imponujące jest to, że całą strukturę budynku, od fundamentów aż po dach, wznoszą uczestnicy warsztatów, czyli w zdecydowanej większości amatorzy budownictwa. W filmie możemy obserwować grupę około 30 osób pochodzących z bardzo wielu rożnych środowisk, między innymi architektów, ekonomistów, dziennikarzy, którzy z pełnym zaangażowaniem i radością przeżywają jedną z ciekawszych przygód ich życia. W warsztatach brała udział młodzież z Miejskiego Ośrodka Socjoterapii w Łodzi. Ich zaangażowanie to początek drogi w procesie wspierania grup defaworyzowanych przez Grupę Cohabitat.

2013.04.13
15.00 – 16.30 Domowa uprawa żywności

Warsztat skierowany do wszystkich, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę na temat uprawy warzyw i ziół w domu, na kuchennym parapecie czy w balkonowych skrzynkach. Podczas dwugodzinnych warsztatów dowiemy się, jakie gatunki i odmiany warzyw i ziół nadają się do domowej uprawy i jak ją prowadzić, a w części praktycznej wspólnie zasiejemy nasiona pomidorów, sałaty, bazylii, rukoli (i nie tylko) w rolkach po papierze toaletowym, pojemnikach po jajkach oraz doniczkach samopodlewających z butelek PET. Każdy z uczestników będzie mógł zabrać doniczki do domu.

Prowadząca:
Iga Kołodziej, architekt krajobrazu, właścicielka pracowni Mint&Lavender (https://www.facebook.com/mintandlavender)
Zajmuje się projektowaniem i pielęgnacją ogrodów przydomowych, prowadzi warsztaty ogrodnicze, popularyzuje uprawy warzyw w mieście, współpracuje z warszawskimi organizacjami pozarządowymi. Uprawia ogród przydomowy i miejską partyzantkę ogrodniczą.

17.00 – 18.00
Wykład Dietetyczki – żywienie w prewencji nowotworów

Warzywa i owoce zawierają substancje które pomagają nam zapobiegać i walczyć z komórkami nowotworowymi. Najlepszym lekarstwem jest prewencja, więc dietetyk zachęci do jedzenia tęczy kolorów z warzywniaka. Informacje będą świetnym uzupełnieniem wiedzy do wcześniejszych praktycznych warsztatów.

1. rak dotyka coraz większą liczbę osób, więc należy się przed nim bronić
2. które substancje w warzywach i owocach pomagają bronić się przed rakiem
3. dyskusja jak można przypominać sobie o potrzebie jedzenia „tęczy”

Prowadząca:
Anna Johnson, MPH, RDN, jest dietetykiem i praktykantką stylu mindfulness. Wychowana zarówno w Polsce jak i w Stanach Zjednoczonych zalicza się do dzieciaków trzeciej kultury. Anna jest absolwentką dietetyki (Bachelor of Science)na Iowa State University w Ames, Iowa, oraz zdrowia publicznego – odżywianie (Master of Public Health) ze specjalizacją w medycynie niekonwencjonalnej na University of Minnesota w Minneapolis, Minnesota. W styczniu br. przeprowadziła się z mężem na Warszawski Ursynów z myślą by pomóc rozwijać dziedzinę mindful eating w Polsce. Mindful eating jest techniką stosującą elementy medytacji podczas jedzenia. Efektami są poprawa zdrowia emocjonalnego i fizycznego, oracz poczucie równowagi w życiu i kontroli nad własnym losem.

koszt: 20zł (15:00 – 17.00)