Warsztaty kuchni roślinnej według Pięciu Przemian 10.03.2013 – Latająca Kuchnia Baby Jagaty

Warsztaty kuchni roślinnej według Pięciu Przemian 10.03.2013 – Latająca Kuchnia Baby Jagaty

Warsztaty skierowane są do wszystkich osób chcących poszerzyć swoją wiedzę o zdrowej kuchni roślinnej, o gotowaniu według Pięciu Przemian oraz o roślinnych zamiennikach produktów odzwierzęcych.

Krótki wstęp teoretyczny pozwoli zapoznać się z głównymi zasadami zrównoważonej diety, w której podstawę stanowią składniki pochodzenia roślinnego.
Odwołując się do tradycji kulinarnej i naturalnej medycyny, a także do nowoczesnych badań naukowych, nakreślimy najważniejsze punkty zdrowego sposobu odżywiania. Pojawi się zagadnienie prostoty, równowagi między ważnymi składnikami odżywczymi oraz sezonowości warzyw i owoców.

Część praktyczna będzie polegać na wspólnym przygotowaniu kilku dań i półproduktów.
Będą to proste przepisy na dość szybkie i smaczne posiłki roślinne o zrównoważonej
zawartości węglowodanów i białka. Znajdzie się wśród nich danie śniadaniowe, obiadowe
oraz kolacyjne, a także słodkości i kilka półproduktów. Przy użyciu przypraw i ziół
będziemy dążyć do uzyskania ciekawych kompozycji smakowych zachowując zdrowotność potraw.

Proponowane dania:
mleko roślinne
domowa granola
wywar warzywny z kombu
zupa na bazie wywaru
sałatka według Pięciu Przemian z domowym vinegrette
zapiekanka warzywno-strączkowa
świeżo wyciskany sok z trawą zbożową
deserowe słodkie kulki zbożowe

Warsztat prowadzi:
Agata Żyźniewska od pięciu lat poszerza wiedzę o zdrowym żywieniu i testuje ją na sobie ze skutkiem pozytywnym. Jej rozwój prowadził przez leczenie akupresurą, ziołolecznictwo,
gotowanie według pięciu przemian, przywracanie równowagi kwasowo-zasadowej oraz zapobieganie nietolerancjom pokarmowym. Miłośniczka kuchni opartej na produktach
roślinnych. Organizuje i przyrządza pełnowartościowe cateringi roślinne dla 20-250 osób na
imprezach kulturalnych, festiwalach tanecznych, konferencjach naukowych, kongresach i
przyjęciach. Założycielka, fundatorka i prezeska Fundacji Qlinatura, zajmującej się
propagowaniem zdrowego odżywiania roślinnego. W ramach działalności Fundacji prowadzi
Latającą Kuchnię Baby Jagaty wraz z blogiem kulinarnym na facebooku:
https://www.facebook.com/LatajacaKuchniaBabyJagaty/

Miejsce: Mieszadło
Warszawa, ul. Hoża 51

Kiedy: 10.03.2013 r., godz. 10:00 – 16:00

Koszt: 125zł

REZERWACJA:
Sebastian Żołnowski
kontakt@mieszadlo.waw.pl
508804940